top of page
  • Massage praktijk ZEN

Massage bij Burn-out

Updated: Jan 16, 2020

Vaak komen er mensen in mijn praktijk met een burnout. In deze blog, leg ik je uit hoe massagetherapie kan bijdragen aan herstel van een burn-out.

Wat is burn-out? Burn-out is een fysiologische aandoening waarbij de patiënt emotioneel en fysiek uitgeput is en weinig tot niets kan presteren.

Psychische symptomen: onzekerheid, laag zelfbeeld, neerslachtig, opgejaagd voelen, angst- en paniekklachten, besluiteloosheid, makkelijk huilen, prikkelbaar: snel ergeren of boos worden, wantrouwend zijn, concentratieproblemen.

Lichamelijke symptomen: hoofdpijn, spierpijn, hartkloppingen, hyperventilatie, hoge bloeddruk, benauwdheid, slapeloosheid, vermoeidheid, snel grieperig, Maag en darm problemen.

Het lichaam wil ineens niet meer. Dat kan zich uiten door zich niet meer te kunnen concentreren op het werk; bijvoorbeeld dat je de inhoud van e-mails niet meer opneemt of ineens weet je niet meer hoe ben je naar thuis gereden. En dan wordt door de huisarts de diagnose “burnout” gesteld. Als iemand dan ziek thuis komt te zitten is het nooit een kwestie van enkele weken voordat de burnout hersteld is. Het is een kwestie van paar manden tot zelfs enkele jaren. Afhankelijk van de spanningsperiode die is opgebouwd voor de burnout, de thuissituatie en de psychologische begeleiding, duurt een burnout langer of korter. De herstelperiode is lang, maar een ontspannende massage kan een goede ondersteuning bieden. Bij een burnout heeft de persoon in kwestie vele jaren onder hoogspanning gefunctioneerd. Dat is niet in paar dagen weer te herstelen. Het stresssysteem is geheel uit balans geraakt. Het sympathisch stelsel wat het lichaam aanzet tot actie is overbelast en het parasympathisch stelsel wat het lichaam weer tot rust brengt werkt niet meer.


Effect van massage bij burn out:

Massage biedt een ondersteuning bij de burn out, ontspanning massage helpt het parasympatisch stelsel weer tot rust komen.

Tijdens de massage worden spanningen gelokaliseerd en spieren losgemaakt waardoor afvalstoffen vrijkomen. Daardoor kunnen ook emoties loskomen, die emoties die jarenlang in het lichaam onderdrukt waren. Een goede massage zorgt er daarnaast ook voor dat je beter kan slapen en je lekkerder in je vel gaat zitten jouw lichtpuntje in de week. Op die manier voel je je na een massage als herboren. Dit komt omdat het lichaam tijdens de massage endorfine (het geluk hormoon) en oxytocine (het knuffel hormoon) aanmaakt. Deze stoffen verhogen je geluksgevoel verminderen je stress.

Massage helpt je vanuit je hoofd weer in het lichaam landen.

Ontspanning massage is altijd een aanvullende behandeling. Bij symptomen van burnout is wijs om eerst contact op te nemen met je huisarts (ook om andere diagnosen te uitsluiten).

Neem je kijkje ook bij mijn coaching praktijk.


113 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page